İçki (Alkol) Bıraktırma Duası

İçki ve alkolün insan sağlığına, aklına ve ruhuna zarar verdiği, bu sebeple uzak durulması gerektiği vurgulanmaktadır. Peygamber Efendimiz’in hadisleri ile desteklenen bu görüş, alkol bağımlılığına karşı merhametle yaklaşılması ve dua edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
İçki (Alkol) Bıraktırma Duası
22 Eylül 2024
İnsanoğlunun organlarına, aklına ve ruhuna zarar veren, ne yaptığını ve ne söylediğini bilmeyecek duruma getiren her şey haramdır. İnsan bedenine ve aklına zarar verebilecek her şeyden uzak durmak gereklidir. Beden ve akıl sağlığı, hakiki iman için, ibadetimizi hakkıyla yerine getirebilmek için ve cennete gitmeyi arzuluyorsak, içkiden uzak durmamız gereklidir.

Peygamber Efendimiz'in (s. a. v.) İçki Hakkındaki Hadisleri


Peygamber Efendimiz (s. a. v.), içkiyi "bütün kötülüklerin anası" olarak nitelendirmiştir ve içki ile iman arasında bağ olamayacağını belirterek şöyle buyurmuştur:

"İçkiden sakının. Allah'a yemin ederim ki, içki ile iman aynı yerde bulunmaz. Yani bunlardan biri diğerini çıkarır. " (Nesaî, Eşribe: 51)

"Şüphe yok ki içki deva değildir. Bilakis marazdır. Yani içki hastalık vericidir. " (İbn-i Mâce, Tıp, 27; Müslim, Eşribe, 12)

Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere, alkollü dertlere çare olarak görmek doğru değildir. Alkollü ilaç niyetine kullanmak çok sakıncalıdır. Bazı insanlar içkinin dertlerini unutturduğunu savunur; ancak bu sadece o anlık olan bir unutma durumudur ve asla kalıcı bir çözüm değildir.

Alkole Bağımlı Olanlara Yaklaşım


Alkole ve içkiye bağımlı olanlara kötü davranmak, hakaret etmek ve onları hor görmek yerine, onların hidayet bulması için Allah'a dua etmek gereklidir. Tövbe edenleri affeden ve onlara hidayet veren yalnızca Allah'tır ve kalpler yalnızca O'nun elindedir.

Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

"Ey iman edenler! Siz sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. " (Nisa, 43)

Namaz kılarken aklın işlevlerini giderecek hiçbir şeyin kullanılmaması gerektiği emredilmiştir. Namaz kılan kişinin her zaman aklı ve bilinci yerinde olmalıdır. Bunu isteyen kimse içki ve alkolü hayatından tamamen çıkarmalıdır.

Günah ve Haram Olan Şeylere Yaklaşım


Bir günahı veya haram olan bir şeyi küçük görmek, Müslüman'a yakışan bir davranış değildir. Günahın küçüklüğü veya büyüklüğü değil, kime karşı işlendiği önemlidir. Küçük görülen günah bile büyüktür ve her günah küfre giden bir yolu içinde barındırır. Bir insan günahlardan uzak durmazsa, bu günahlar kalbini karartır. Günah üzereyken ölürse, imansız ölmesi gibi büyük bir tehlike söz konusudur. Ecelin ne zaman geleceği belli olmadığından, haramlardan uzak durmak en akıllıca iştir.

Kur'an-ı Kerim'de İçki ile İlgili Ayetler

Maide Suresinin 90 ve 91. Ayetlerini suya okuyup, içkiden kurtulması istenen kişi için niyetlenilip, bu suyu 15 gün boyunca içkiye müptela olana içirilirse, içki belasından kurtulur biiznillah.

Maide Suresi 90. Ayet:

"Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi iğrenç pisliklerdir. Bunlardan sakınarak kaçının ki kurtuluşa eresiniz. " (Maide, 90)

Maide Suresi 91. Ayet:

"Şeytan, içki ve kumar yoluyla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Maide, 91)

Mü'minun Suresi güzel bir şekilde niyet edilerek suya okunur ve içkiye bağımlı olan kişiye içirilir. İçi bırakana kadar suya bu sureyi okuyarak kişiye içirilmeye devam edilir. Biiznillah içkiden kurtulur.

Dua:(اَللّٰهُمَّ اَحْرِمْنَا شَرَّ الْخَمْرِ وَاجْعَلْنَا مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ)(Allahümme ehrimna şerral-hamri ve ec'alna min ehli'l-cenneti)
Anlamı: "Allah'ım, bizi içkinin şerrinden koru ve bizi cennet ehli eyle. "

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nasibe 09 Ağustos 2024 Cuma

İçerikte, içkinin insan sağlığına ve aklına zarar verdiği açıkça ifade ediliyor. Peygamber Efendimiz'in içkiyi bütün kötülüklerin anası olarak nitelendirmesi, bu konudaki ciddiyeti vurguluyor. Aynı zamanda, alkol bağımlılığı yaşayanlara karşı olan yaklaşımın sevgi ve dua ile olması gerektiği belirtiliyor. Bu durum, toplumda alkol bağımlılığına karşı daha hoşgörülü ve destekleyici bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini gösteriyor. Sizce, toplum olarak alkol bağımlılığına karşı nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Alkol Bağımlılığına Karşı Tutum Geliştirmek

Nasibe, alkol bağımlılığına karşı toplum olarak sergileyeceğimiz tutum, öncelikle empati ve anlayış üzerine inşa edilmelidir. Alkol bağımlılığı, bir hastalık olarak kabul edilmeli ve bağımlı bireyler, yargılamaktan ziyade desteklenmelidir. Bu bağlamda, toplumun her kesiminin bu konuda bilinçlenmesi ve eğitim alması önemli bir adım olacaktır.

Destekleyici Yaklaşımlar

Bağımlılıkla mücadelede, bireylerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması ve rehabilitasyon süreçlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla seminerler, konferanslar ve çeşitli etkinlikler düzenlenebilir. Bu tür organizasyonlar, alkol bağımlılığı konusunda bilgi sahibi olmamıza ve konuya duyarlılığımızı artırmamıza yardımcı olacaktır.

Sevgi ve Dua ile Yaklaşım

Son olarak, bağımlı bireylere karşı sevgi dolu bir yaklaşım benimsemek, onların iyileşme süreçlerinde büyük bir destek sağlayabilir. Dua etmek ve onlara moral vermek, bağımlılığı aşmalarında önemli bir motivasyon kaynağı olabilir. Bu şekilde, toplum olarak daha sağlıklı ve anlayışlı bir ortam oluşturmuş oluruz.

Çok Okunanlar
Kar Duası Okunuşu ve Anlamı
Kar Duası Okunuşu ve Anlamı
Popüler İçerikler
Nazar Duası Oku
Nazar Duası Oku
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rızık Açma Duası Okunuşu ve Anlamı
Rızık Açma Duası Okunuşu ve Anlamı
Ablanın Kardeşe Duası
Ablanın Kardeşe Duası
Şans Duası Okunuşu ve Anlamı
Şans Duası Okunuşu ve Anlamı
Güç Kuvvet Duası Okunuşu ve Anlamı
Güç Kuvvet Duası Okunuşu ve Anlamı
Veccehtü Duası Okunuşu ve Anlamı
Veccehtü Duası Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Bal Tefsiri Duası Okunuşu ve Anlamı
Bal Tefsiri Duası Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Zihin Açıklığı İçin Dua
Zihin Açıklığı İçin Dua
Barışmak İçin Dua
Barışmak İçin Dua
Oruçla İlgili Ayetler Hangileridir?
Oruçla İlgili Ayetler Hangileridir?
Kadir Gecesi Duası Okunuşu ve Anlamı
Kadir Gecesi Duası Okunuşu ve Anlamı
Zengin Olma Duası Okunuşu ve Anlamı
Zengin Olma Duası Okunuşu ve Anlamı
Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Dua
Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Dua
Aşık Etme Duası Okunuşu ve Anlamı
Aşık Etme Duası Okunuşu ve Anlamı
Muharrem Orucu Açma Duası
Muharrem Orucu Açma Duası
Büyük Tövbe Duasi Okunuşu ve Anlamı
Büyük Tövbe Duasi Okunuşu ve Anlamı
Sağlık Duası Okunuşu ve Anlamı
Sağlık Duası Okunuşu ve Anlamı