İmamı Azam duası, büyük İslam bilgini İmam-ı Azam Ebu Hanife'ye atfedilen, Allah'ın en yüce ismi olan İsm-i Azam ile yapılan özel bir duadır. İslam'da dua etmek, Allah'ın yüce isimleriyle yönelmek ve bu isimlerle dua etmek, duaların kabulü açısından önemli bir vesiledir. İsm-i Azam Nedir?İsm-i Azam, Allah'ın en büyük ve yüce ismidir. Hazreti Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), İsm-i Azam'ın duasına icabet edileceğini belirtmiştir. Bu isimle dua eden kimse, Allah'ın rahmet ve kudretine sığınarak duasının kabul edilmesini bekler. İmamı Azam Duası Nasıl Yapılır? İmamı Azam duası yapmak isteyen kimse, iki rek'at namaz kılar ve her rek'atında yirmi bir kez İhlas suresini okur. Fatiha'dan sonra ve son secdede şu şekilde Allah'a yönelir: İmamı Azam Duası Metni Bismillahirrahmanirrahim اللّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ يَا عَلِيمَ الْحَفِيظِ وَيَا مَنْ السَّمَاوَاتِ بِقُدْرَتِهِ مَبْنِيَّةٍ وَيَا مَنْ الْأَرْضَ بِعِزَّتِهِ مُضِيَّةٍ وَيَا مَنْ الشَّمْسَ وَالْقَمَرُ بِنُورِ جَلَالِهِ مُشْرِقَةٌ وَمُضِيَّةٌ وَيَا مُقْبِلًا عَلَى كُلِّ نَفْسٍ مُؤْمِنَةٍ زَكِيَّةٍ وَيَا مُسَكِّنَ رُعْبَ الْخَائِفِينَ وَأَهْلَ التَّقْوَى يَا مَنْ حَوَائِجُ الْخَلْقِ عِندَهُ مَقْدِيَّةٍ يَا مَنْ نَجَّى يُوسُفَ مِنْ رِقِّ الْعُبُودِيَّةِ يَا مَنْ لَيْسَ لَهُ بَوَّابٌ يُنَادِي وَلَا صَاحِبٌ يَشْتَكِي وَلَا وَزِيرٌ يُعْطَى وَلَا غَيْرُهُ رَبٌّ يُدْعَى وَلَا يُزْدَادُ عَلَى كَثْرَةِ الْحَوَائِجِ إِلَّا كَرَمًا وَجُودًا وَصَلَّى اللّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَأَعْطِنِي سُؤَالِي إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ(Allah'ım, ben sana soruyorum, ey her şeyi bilen ve koruyan, ey göklerin kudretle bina eden, ey yerin azametiyle var eden, ey güneş ve ayı, celalinin nuru ile parlatan, ey her bir mümin nefsine yönelen, ey korkanların korkusunu dindiren, ey takva sahipleri, ey halkın ihtiyaçları senin yanındadır, ey Yusuf'u kölelikten kurtaran, ey kendisine kapı açan, seslenen ve yardım isteyen yoktur, ey başka rab yoktur, dualar kabul olunmaz, ihtiyaçların çok olduğu zaman bile kerem ve ihsanını artır, Muhammed'e ve onun ehline salat eyle, benden istediğimi ver, şüphesiz sen her şeye kadirsin.) Duaya Başlarken ve Bitirirken Duaya başlamadan önce E'uzü Besmele çekilmeli, Allah'a hamdü sena edilmeli ve Resulüne salatü selam getirilmelidir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) duaya başlarken "Subhane Rabbiyel aliyyil a'lel vehhab" derdi. Duanın başı ve sonu kabul edilince, ortasının kabul olmaması düşünülemez. Duanın Kabulü İçin Şartlar Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dua ederken, dil ile dua etmenin önemini vurgulamıştır. Duanın kabul olması için iki şey gereklidir:
İsm-i Azam Duasının Türkçe Anlamı Bu ana gelinceye kadar elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tövbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne tür hal vaki oldu ise cümlesine nadim oldum, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tövbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme ya Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Adem Aleyhisselam, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselam'dır. Bu ikisi arasında sayısını bilemeyeceğim kadar çok Peygamber gelmiş, ilahi kitapları tebliğ etmişlerdir. Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan ilahi kitaplara ve içindeki emirlerine şeksiz ve şüphesiz iman ettim. Dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son Kur'an-ı Azimüşşan ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselam'dır. |
İmamı Azam duasını yaparken, namaz kıldıktan sonra yirmi bir kez İhlas suresini okumak gerektiğini bilmiyordum. Dua ederken neden bu kadar spesifik bir adım izlemek gerekiyor? Bu ritüelin önemi nedir?
Cevap yazRefref, bu tür spesifik adımların izlenmesi, genellikle dua ve ibadetlerdeki ritüellerin manevi anlamını ve etkisini artırmak amacıyla önerilir. İmam-ı Azam duası gibi belirli dualarda, belirli surelerin belirli sayıda okunması, kişinin daha derin bir manevi bağlantı kurmasına yardımcı olabilir. Yirmi bir kez İhlas suresinin okunması, duaların kabul olmasına vesile olabilecek bir uygulama olarak görülür. Bu tür ritüeller, kişisel inanç ve ibadet alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir ve önemli olan, kişinin niyeti ve içtenliğidir.