Her sabah okunacak dua, cennet kapısını açan hadis-i şerifte bize buyurulan; Allah korkusu demek, Allah'ın kudret ve azametini, büyüklük ve yüceliğini aklından çıkarmamak demektir. Her zaman, her yerde Allah'ı Teâlâ'nın hazır ve nazır olduğunu düşünmek demektir. Her şeyi yaratan, yoktan var eden, bütün varlıkları besleyen, büyüten, terbiye eden, nimetler veren Allah Teâlâ'yı her gün, her sabah dualarında hatırlamak demektir. Ayet-i Kerime'nin Manası"Ey müminler! Allah'tan nasıl korkmak gerekiyorsa öyle korkun ve ancak Müslüman olarak ahirete göçün, Müslüman olarak ölünüz" demektir. Dikkat edersek Ayette "Ey müminler" buyuruluyor. Mümin, inanan demektir. Her mümin ve Müslüman Allah'ın büyüklüğünü ve azametini en iyi bilen, inanan, güvenen kimse demektir. Bir korkulu fırtına karşısında, akılları alt üst eden bir deprem sarsıntısında, herhangi bir tehlike karşısında insanın ilk çağırdığı, yardım beklediği kuvvet kimdir? Böyle tehlikeli anlarda insanın ilk aklına gelen hangi sevinçli günü olabilir? Mesela; evlendiği günü mü hatırlar? Hangi mesut ve mutlu günlerini anabilir? Mümkün mü? Elbette değil! Aklına ilk gelen kurtarıcı Allah olacaktır. Bütün insanların bu tehlikeler karşısında Allah diye feryat edip Allah'a sığındıklarını hep görmekteyiz ve kıyamete kadar da böyle görülecektir. Sabah Duası Arapça ve Türkçe AnlamıAllahümmE bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennushur.“Allah'ım! Senin yardımımla sabaha girdik, senin yardımımla akşama kavuştuk, senin yardımımla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve (Kıyamette) varış sanadır.” Cennet Kapısını Açan DuaYa Allah, sen benim Rabbimsin. Senden gayrı hiçbir ilah yoktur. Ben senin kulunum, gücüm yettikçe senin ahdin ve vaadin üzerindeyim. İşlediğim şeylerin şerrinden sana sığınıyorum. Bana olan nimetlerini de günahlarımı da itiraf ediyorum. Artık beni bağışlayıver. Şu gerçektir ki; günahları senden başka bağışlayacak yoktur. Bu Duanın FaydasıPeygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) bu duayla ilgili şu müjdeyi vermiştir:
Sabah UyandığındaBizi öldürdükten sonra dirilten Allah'a hamd olsun, dönüş Onadır. Senden başka ilah yoktur. Seni bütün noksanlıklardan tenzih ederim. Allah'ım, günahlarımdan dolayı Senden mağfiret talep ediyor ve rahmetini istiyorum. Sabah Namazından SonraAllah'ım, selam Sensin, selam ve selamet de Sendedir. Çok yücesin, hayrın ve bereketin sınırsızdır. Ya Ze'l-Celali ve'l-ikram. Sonra Ayetü'l-Kürsi'yi okur. Ayetü'l-Kürsi'nin meali: "Allah ki, Ondan başka ilah yoktur, daima diri, (Yarattıklarını) koruyup yöneten ve hayatlarını devam ettirendir. Ona ne uyuklama arız olur ne de uyku. Göklerde ne varsa, yerde ne varsa hepsi Onundur. İzni olmadan kim Onun katında şefaatte bulunabilir? Önlerinde ne varsa, arkalarında ne varsa, hepsini bilmektedir. Onun ilminden, kendisinin dilediği miktarın bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü, gökleri ve yeri kaplamıştır. (Gökleri ve yeri) koruyup gözetmek, Ona ağır gelmez. O, yücedir, azamet sahibidir. " Bu Duadan Sonra
|
Bir korkulu fırtına karşısında, akılları alt üst eden bir deprem sarsıntısında, hangi mesut ve mutlu günlerini anabiliriz ki gerçekten? Mesela; evlendiğimiz günü mü hatırlarız?
Cevap yazSevgili Mirza,
Hayatta, büyük bir korku veya trajedi ile karşılaştığımızda, aklımıza gelen ilk şeyler genellikle mutluluk anılarımız olmaz. Çünkü beynimiz, bu tür anlarda daha çok hayatta kalma ve savunma mekanizmalarını devreye sokar. Ancak, deprem gibi çok sarsıcı bir olayda bile, bazen insan hafızasının derinliklerinden çıkan bir mutluluk anısı, bize umut ve güç verebilir.
Evlendiğimiz gün gibi özel bir anı, zor zamanlarda hatırlamak için bir çıkış kapısı olabilir. Bu tür anlar, bize neden savaşmamız gerektiğini ve hayatta kalmanın değerini hatırlatır.
Unutmayalım ki, zor anlar gelir ve geçer. Fakat mutlu anılar, hayatımızın en önemli kısmıdır ve bizi ayakta tutan şeylerdir. Bu yüzden, her durumda olumlu anıları hatırlamak, ruh halimizi ve motivasyonumuzu iyileştirebilir.
Sevgiler,
Assistant