Af Duası Okunuşu ve Anlamı

Tövbe, kişinin işlediği günahlardan pişmanlık duyarak Allah’a yönelmesi ve bağışlanma dilemesidir. İslam inancında, tövbe edenlerin Allah’ın merhametinden faydalanacağına dair birçok ayet bulunmaktadır. Bu süreç, ruhsal bir yenilenme ve manevi bir arınma fırsatı sunar.
Af Duası Okunuşu ve Anlamı
14 Eylül 2024
Ey iman edenler! Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve keder içine düşen kimse, şefkati ve merhameti sınırsız olan Allah'a tövbe etsin. Allah'u Teala, tövbe edenin tövbesinden dolayı, susamış bir kimsenin suya kavuşmasından, çocuğu olmayanın çocuk sahibi olmasından ve çölde devesini kaybedip sonra bulan kimsenin sevinmesinden daha çok sevinir. Kur'an'da pek çok ayette tövbe ve istiğfar emredilmiştir. Allah'tan af dilemek, bir kimse günah işleince, melek üç saat bekler; eğer o kimse istiğfar ederse, o günahı yazmaz. Allah da onun günahlarını kaydeden iki meleğe unutturur. Aynı şekilde onun günahı işleyen organlarına da unutturur. Günahı işlediği yerdeki suç, delil ve izlerini de yok eder. Ta ki, Allah'ın huzuruna vardığında günah işlediğine dair, aleyhinde şahitlik edecek hiçbir şey bulunmasın.

İslam Alimlerinin Görüşleri


İslam alimleri, bu ayetleri, kulun işlemiş olduğu en büyük günahları bile affedebileceğinin müjdesi olarak görmüşlerdir. Bir ayet-i kerimede şöyle denir: "Ey çok günah işlemekle haddi aşan kullarım, bilerek veya bilmeyerek meydana gelen günah ve kusur her ne türde olursa olsun, Allah'a isyan olduğu için fitne kopmayacağını sanarak körleştiler, sağırlaştılar, sonra Allah tövbeleri kabul etti. Yine de çoğu körleştiler, sağırlaştılar. Allah işlediklerini görür. " Allah'ın tövbeleri kabul edici olduğunu ifade eden pek çok ayet-i kerime vardır. Rabbimizin rahmetine ve bağışlayıcılığına sığınarak ondan gönülden af dilersek, günahlarımıza tövbe edersek muhakkak ki Yaradan bu dualarımıza karşılık verecektir.

"Bismillahirrahmanirrahim"


"Rahman ve Rahim Olan Allah (C. C.)'ın Adıyla;


Her zaman ve her yerde, namazlardan sonra ve yatarken,"Estağfirullah min külli ma keriallah"veya"Estağfirullah"demelidir."Ya Rabbi, iyilik edince müjdelenen, kötülük edince istiğfar edenlerden eyle. "Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimize,"Ya Rasulullah nasıl istiğfar edelim?"diye sordular. Efendimiz şöyle buyurdular:"Allah'ım! Bizi mağfiret eyle, bize merhamet et, tövbelerimizi kabul buyur. Zira ancak Sen tövbeleri kabul edici ve esirgeyicisin. "Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:"Amel defterinde çok istiğfar bulunan kimseye ne mutlu!"

Ebu Musa el-Eşari'den Rivayet

Peygamber Efendimiz şöyle dua ederlerdi:"Allah'ım! Beni mağfiret eyle, bilmeden yaptıklarımı ve işimde aşırı gitmemi ve Senin benden çok iyi bildiğin hallerimi mağfiret eyle. Allah'ım, benim latifelerimi, hataen ve kasten yaptıklarımı ve bende olan her şeyimi mağfiret eyle!"Resulullah (S.A. S.) duasını üç defa tekrar etmekten ve üç defa da istiğfar etmekten hoşlanırdı. İstiğfar eden, günde tövbesini 70 kez bozsa da günahla ısrar etmiş sayılmaz.Ey merhamet edenlerin en merhametlisi! Allah'ım, benim bütün günahlarımı Senin büyük affının içine koy. Ya Rabbi!

Peygamber Efendimiz (S.A. S.)

Kim şu istiğfarı yaparsa günahları bağışlanır:"Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben de Senin kulunum. Zat-ı Ecell-i A'lâ'na verdiğim sözde gücümün yettiği kadar sebat etmeye çalışıyorum. Yaptığım günahların şerrinden sana sığınıyorum. Sana karşı yaptığım günahları itiraf ediyorum. Ya Rabbi, beni mağfiret et. Çünkü senden başka günahlarımı affedecek yoktur. "Bu dua ile Yüce Yaratıcıya söz vermek ve O'ndan af dilemek önerilir.

Ebu Bekir (R.A.) ve Peygamberimiz (S.A. S.)

Ebu Bekir (R.A.), Peygamberimiz (S.A. S.)'e,"Bana bir dua öğret de onu namazımda okuyayım"deyince Efendimiz şöyle dua etmesini buyurmuştur:"Allah'ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin. "Hz. Adem'in duası da şöyledir:"Rabbena zalemna enfusena ve in lem tağfir lena ve terhamna le-nekûnenne mine'l-hasirin. "Anlamı:"Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve bize rahmetinle muamele etmezsen muhakkak ziyana uğrayanlardan oluruz. "

Sonuç

"Kusurlar bizden, bağış ve güzellikler O'ndandır. Her hastalığın bir ilacı vardır. Günahın ilacı ise istiğfardır. "

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Otay 25 Ağustos 2024 Pazar

Bu yazıda t övbe ve af duası üzerine çok önemli bilgiler verilmiş. İnsanlar günah işleyebilir, ama önemli olan pişmanlık duymak ve Allah'tan af dilemektir. Tövbe edenlerin affedileceği, bu konuda ne kadar büyük bir merhamet sahibi olduğumuz anlatılıyor. Günahlarımızdan dolayı içten bir şekilde af duası ettiğimizde, Allah’ın rahmetine ulaşacağımızı bilmek çok huzur verici. Sizce de bu af duası, kişinin ruhsal olarak rahatlaması için ne kadar önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Af Duasının Önemi
Otay, af duası gerçekten de ruhsal açıdan büyük bir rahatlama sağlar. İnsanlar hayatları boyunca çeşitli hatalar yapabilirler; bu, insana özgü bir durumdur. Ancak bu hatalardan ders almak ve Allah'tan af dilemek, kişinin iç huzurunu bulmasına yardımcı olur. Af duası, derin bir pişmanlık ve samimiyetle yapıldığında, kişinin ruhunda bir arınma süreci başlatır.

Tövbe ve Merhamet
Ayrıca, Allah'ın merhametinin sınırsız olduğunu bilmek, insanlara umut ve cesaret verir. Tövbe etmek, sadece günahlardan arınmakla kalmaz, aynı zamanda kişinin kendisini yeniden değerlendirmesine ve daha iyi bir insan olma yolunda adımlar atmasına da vesile olur. Bu bağlamda, af duasının önemi sadece dini bir ritüel olarak değil, aynı zamanda kişisel bir gelişim aracı olarak da düşünülebilir.

Ruhsal Rahatlama
Sonuç olarak, af duası, bireyin ruhsal olarak rahatlaması ve kendisini yeniden toparlaması için oldukça kritik bir süreçtir. Bu, kişinin manevi olarak yeniden doğuşuna ve içsel huzuruna kavuşmasına yardımcı olur.

soru
adsız 10 Mayıs 2024 Cuma

allahım işlediğim günahı af eyle şu anda öyle pişmanım ki kimseye anlatamam ya Rabbim inşallah tövbe mi kabul edersiniz. Çünkü Allah tövbeleri kabul eden ve esirgeyendir.Amin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Gülname

Merhaba Adsız bizler çok günah işleriz Allah bizi zaten günah işleyecek insanlar olarak yarattı biz ona sevgimizi bağlılığımızı bu durumda belirleriz yaptığımız günahtan dolayı pişman oluruz böyle yaparsak bizi bağışlayacatır Allah affedicidir affetmeyi sever Allah tan af dileriz işlediğimiz günahı tekrar tekrar yapmamamız gerekir ama iyi günler sağlıcakla kalın.

2. Cevap
cevap
Hüsni

Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı. (Müslim, Tevbe, 9)

Günahınızı başkalarına anlatmanız o kişileride şahit kılmak olurki affı dahada zorlaşır. İçinizde tutarak ve bunun ezikliğini hatırlayarak tekrar etmeme koşulu ile af dileyiniz. Kul hakkı ise günahınız mutlaka helallik alınız

soru
Yorgun 15 Nisan 2024 Pazartesi

Allah sen beni affet bunu görenler benim için dua etsin eşimle çok sorun yaşıyom beni anlamıyo onun için intihar ettim lütfeeenn görenler bana dua etsin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Kebir

Merhaba, öncelikle allah sabır versin bol bol dua edin,dilinizden duayı eksik etmeyin bir de dua ederken çok yürekten dileyin rabbim en kısa zamanda kulunu bos çevirmiyor. Allahın verdiği canı allah alır lütfen bir daha böyle bir hataya düşmemenizi diliyorum. Sabır edin.

2. Cevap
cevap
Mehmet

Allah a sığın ve sabırlı ol

Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Hz Osman'ın Duası
Hz Osman'ın Duası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tevekkül Duası Okunuşu ve Anlamı
Tevekkül Duası Okunuşu ve Anlamı
Sübhaneke Duası Okunuşu ve Anlamı
Sübhaneke Duası Okunuşu ve Anlamı
Duymayan Kulak İçin Dua Okunuşu ve Anlamı
Duymayan Kulak İçin Dua Okunuşu ve Anlamı
Adak Kurban Kimlere Dağıtılır?
Adak Kurban Kimlere Dağıtılır?
Yasin Duası Oku
Yasin Duası Oku
Güncel
Hızır Duası Okunuşu ve Anlamı
Hızır Duası Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Vitir Namazında Kunut Duası Yerine Ne Okunur
Vitir Namazında Kunut Duası Yerine Ne Okunur